Canan Karatay ''Asla tüketmeyin!'' diyerek uyardı: Meğer kaşık kaşık zehir yemişiz

Sağlıklı beslenme konusundaki görüşleriyle dikkatleri üzerine çeken Prof. Dr. Canan Karatay, deli balın yüksek oranda toksin içerdiğini ve aşırı tüketim halinde vücudu zehirleyebileceğini belirterek uyardı.Canan Karatay, deli balın aşırı tüketilmesinin zararlı olabileceğini belirtti. Grayanotoksin, düşük dozda alındığında vücutta zehirlenmeye yol açabilir ve baş dönmesi, bulantı gibi belirtilere neden olabilir.Karatay, doğal ve katkısız balı önerse de, deli balın içerdiği toksin nedeniyle dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.  Deli bal, arıların belirli bitkilerin polenlerini toplaması sonucu ürettikleri, içinde "grayanotoksin" adlı maddeleri barındıran bir bal türüdür. Yüksek miktarlarda tüketildiğinde kan basıncını düşürebilir ve vücutta zehirlenme belirtilerine yol açabilir.Deli bal zehirlenmesinin belirtileri arasında baş dönmesi, mide bulantısı, terleme, kan basıncında ani düşüş, kalp ritmi bozuklukları gibi semptomlar görülebilir. Bu etkiler genellikle yüksek miktarda deli bal tüketildiğinde ortaya çıkar. Ancak, bazı insanlar daha düşük dozlarla bile zehirlenme belirtileri gösterebilir.Grayanotoksin, kalp ritmi üzerinde de olumsuz etkiler yaratabilir. Aritmi (düzensiz kalp atışı) gibi sorunlar, deli balın aşırı tüketimi sonucunda görülebilir. Bu da kalp sağlığı üzerinde potansiyel bir risk oluşturur. Grayanotoksin, merkezi sinir sistemi üzerinde kafa karışıklığı ve koordinasyon bozukluğu gibi nörolojik etkilere yol açabilir. Bu durum, deli balın fazla tüketilmesiyle bağlantılıdır.Hamile ve emziren kadınlar, deli balın içerdiği grayanotoksin nedeniyle hamilelikte ve emzirme döneminde kullanmamalıdır. Bu dönemde deli balın etkileri, fetüs veya bebek üzerinde olumsuz sonuçlar doğurabilir. Nadiren de olsa, bazı kişiler deli bala karşı alerjik reaksiyon gösterebilir. Bu, balın içeriğindeki polenlerden kaynaklanabilir ve cilt döküntüleri, kaşıntı gibi belirtilerle kendini gösterebilir.Genelde, deli balın güvenli kullanımı için önerilen miktar 1 çay kaşığı ile 1 yemek kaşığı arasında olmalıdır. Bu miktar, çoğu kişi için genellikle güvenlidir. Ancak, bu miktar kişinin yaşına, sağlık durumuna ve vücudunun deli bala verdiği tepkiye göre değişebilir.Deli balın normal miktarlarda, özellikle güvenilir ve kontrollü kaynaklardan temin edildiğinde bazı sağlık yararları olabileceği düşünülse de, aşırı ve dikkatsiz tüketimi sağlık açısından risk oluşturur. Deli bal kullanmadan önce, özellikle sağlık sorunu olan kişilerin bir uzmana danışmaları önemlidir.

Canan Karatay ''Asla tüketmeyin!'' diyerek uyardı: Meğer kaşık kaşık zehir yemişiz
Canan Karatay ''Asla tüketmeyin!'' diyerek uyardı: Meğer kaşık kaşık zehir yemişiz

Sağlıklı beslenme konusundaki görüşleriyle dikkatleri üzerine çeken Prof. Dr. Canan Karatay, deli balın yüksek oranda toksin içerdiğini ve aşırı tüketim halinde vücudu zehirleyebileceğini belirterek uyardı.

Canan Karatay, deli balın aşırı tüketilmesinin zararlı olabileceğini belirtti. Grayanotoksin, düşük dozda alındığında vücutta zehirlenmeye yol açabilir ve baş dönmesi, bulantı gibi belirtilere neden olabilir.
Karatay, doğal ve katkısız balı önerse de, deli balın içerdiği toksin nedeniyle dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.  Deli bal, arıların belirli bitkilerin polenlerini toplaması sonucu ürettikleri, içinde "grayanotoksin" adlı maddeleri barındıran bir bal türüdür. Yüksek miktarlarda tüketildiğinde kan basıncını düşürebilir ve vücutta zehirlenme belirtilerine yol açabilir.
Deli bal zehirlenmesinin belirtileri arasında baş dönmesi, mide bulantısı, terleme, kan basıncında ani düşüş, kalp ritmi bozuklukları gibi semptomlar görülebilir. Bu etkiler genellikle yüksek miktarda deli bal tüketildiğinde ortaya çıkar. Ancak, bazı insanlar daha düşük dozlarla bile zehirlenme belirtileri gösterebilir.
Grayanotoksin, kalp ritmi üzerinde de olumsuz etkiler yaratabilir. Aritmi (düzensiz kalp atışı) gibi sorunlar, deli balın aşırı tüketimi sonucunda görülebilir. Bu da kalp sağlığı üzerinde potansiyel bir risk oluşturur. Grayanotoksin, merkezi sinir sistemi üzerinde kafa karışıklığı ve koordinasyon bozukluğu gibi nörolojik etkilere yol açabilir. Bu durum, deli balın fazla tüketilmesiyle bağlantılıdır.
Hamile ve emziren kadınlar, deli balın içerdiği grayanotoksin nedeniyle hamilelikte ve emzirme döneminde kullanmamalıdır. Bu dönemde deli balın etkileri, fetüs veya bebek üzerinde olumsuz sonuçlar doğurabilir. Nadiren de olsa, bazı kişiler deli bala karşı alerjik reaksiyon gösterebilir. Bu, balın içeriğindeki polenlerden kaynaklanabilir ve cilt döküntüleri, kaşıntı gibi belirtilerle kendini gösterebilir.
Genelde, deli balın güvenli kullanımı için önerilen miktar 1 çay kaşığı ile 1 yemek kaşığı arasında olmalıdır. Bu miktar, çoğu kişi için genellikle güvenlidir. Ancak, bu miktar kişinin yaşına, sağlık durumuna ve vücudunun deli bala verdiği tepkiye göre değişebilir.
Deli balın normal miktarlarda, özellikle güvenilir ve kontrollü kaynaklardan temin edildiğinde bazı sağlık yararları olabileceği düşünülse de, aşırı ve dikkatsiz tüketimi sağlık açısından risk oluşturur. Deli bal kullanmadan önce, özellikle sağlık sorunu olan kişilerin bir uzmana danışmaları önemlidir.