Balık ve roka birlikte yenir mi? Bu zararı çok az biliniyordu

Kış aylarının gelmesiyle tezgahlarda yerini alan balık, yalnızca lezzetiyle değil, genel sağlık üzerindeki sayısız faydasıyla da dikkat çekiyor. Balığın yanında sebze olarak çoğunlukla roka tercih ediliyor ancak bu iki besinin birleşimi, kemik sağlığını tehdit edebiliyor.B12 vitamini ve niasin gibi bileşenler yönünden zengin olan balık; kasların, organların ve kan damarlarının korumasında etkilidir.Balık, aynı zamanda saç büyümesini, hücre bölünmesini ve hormon sinyalini desteklemeye katkıda bulunur. Vücut tarafından tek başına üretilemeyen bir mineral olan iyot da balıkta yüksek oranda bulunur.Balığın içeriğindeki yağ asitleri, bağışıklık sisteminin korunması ve güçlendirilmesinde önemli rol oynar. Yapılan çalışmalarda düzenli balık tüketiminin, grip ve enfeksiyonlara karşı koruma sağladığı kanıtlanmıştır.Balığın yanında en sık tüketilen sebzelerin başında gelen rokanın içinde yüksek oranda demir bulunur. Bu nedenle rokanın balıkla birlikte tüketilmesi, kalsiyum emilimini azaltabilir. Uzmanlar, özellikle kılçığıyla birlikte tüketilen küçük balıklardaki kalsiyumun, vücut tarafından kullanılabilmesi için yanında kesinlikle roka yenmemesi gerektiği konusunda uyarıyor.  Balık ve rokanın birlikte tüketimi, halk arasında ''kemik erimesi'' olarak bilinen osteoporoz riskini artırabilir.Roka, yalnızca balıkla değil, tek başına tüketildiğinde de zararlı bir besine dönüşebilir. Roka, ülser veya gastrit hastası olan kişilerin tüketimine uygun bir sebze değildir. Böbrek ve karaciğer rahatsızlığı olan kişilerin de roka yemesi tavsiye edilmez.Ancak kronik bir hastalığı bulunmayanlar için roka sayısız fayda içerebilir. Bu faydalardan bazıları şunlardır: Kanın temizlenmesini sağlar. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kansere karşı vücuda direnç kazandırır. İştah açıcı etkisi vardır. Karaciğer rahatsızlıklarına iyi gelir. Göz sağlığını korur.  Kalp ve damar sağlığının korunmasında etkilidir. Sindirim sistemini koruyucu özelliğe sahiptir. Cinsel gücü artırır. Öksürüğü azaltır. Kas kasılmalarını önler. Sıtma ateşini düşürücü etkisi vardır. Eklem iltihaplarının temizlenmesine fayda sağlar.

Balık ve roka birlikte yenir mi? Bu zararı çok az biliniyordu
Balık ve roka birlikte yenir mi? Bu zararı çok az biliniyordu

Kış aylarının gelmesiyle tezgahlarda yerini alan balık, yalnızca lezzetiyle değil, genel sağlık üzerindeki sayısız faydasıyla da dikkat çekiyor. Balığın yanında sebze olarak çoğunlukla roka tercih ediliyor ancak bu iki besinin birleşimi, kemik sağlığını tehdit edebiliyor.

B12 vitamini ve niasin gibi bileşenler yönünden zengin olan balık; kasların, organların ve kan damarlarının korumasında etkilidir.
Balık, aynı zamanda saç büyümesini, hücre bölünmesini ve hormon sinyalini desteklemeye katkıda bulunur. Vücut tarafından tek başına üretilemeyen bir mineral olan iyot da balıkta yüksek oranda bulunur.
Balığın içeriğindeki yağ asitleri, bağışıklık sisteminin korunması ve güçlendirilmesinde önemli rol oynar. Yapılan çalışmalarda düzenli balık tüketiminin, grip ve enfeksiyonlara karşı koruma sağladığı kanıtlanmıştır.
Balığın yanında en sık tüketilen sebzelerin başında gelen rokanın içinde yüksek oranda demir bulunur. Bu nedenle rokanın balıkla birlikte tüketilmesi, kalsiyum emilimini azaltabilir. Uzmanlar, özellikle kılçığıyla birlikte tüketilen küçük balıklardaki kalsiyumun, vücut tarafından kullanılabilmesi için yanında kesinlikle roka yenmemesi gerektiği konusunda uyarıyor.  Balık ve rokanın birlikte tüketimi, halk arasında ''kemik erimesi'' olarak bilinen osteoporoz riskini artırabilir.
Roka, yalnızca balıkla değil, tek başına tüketildiğinde de zararlı bir besine dönüşebilir. Roka, ülser veya gastrit hastası olan kişilerin tüketimine uygun bir sebze değildir. Böbrek ve karaciğer rahatsızlığı olan kişilerin de roka yemesi tavsiye edilmez.
Ancak kronik bir hastalığı bulunmayanlar için roka sayısız fayda içerebilir. Bu faydalardan bazıları şunlardır: Kanın temizlenmesini sağlar. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kansere karşı vücuda direnç kazandırır. İştah açıcı etkisi vardır. Karaciğer rahatsızlıklarına iyi gelir. Göz sağlığını korur.  Kalp ve damar sağlığının korunmasında etkilidir. Sindirim sistemini koruyucu özelliğe sahiptir. Cinsel gücü artırır. Öksürüğü azaltır. Kas kasılmalarını önler. Sıtma ateşini düşürücü etkisi vardır. Eklem iltihaplarının temizlenmesine fayda sağlar.