Karadeniz'in Kokulu Üzümünden Doğal Pekmez Üretimi

Trabzon'un Akçaabat ilçesinde, Fatma Köşeli'nin liderliğinde doğal ve katkısız pekmez üretimi yapılmaktadır. 15 yıl önce Japonya'da aldığı eğitimle tarıma dair yeni teknikler öğrenen Köşeli, Karadeniz'e özgü isabella üzümünden tatlı ve ekşi pekmezler üretiyor.

Karadeniz'in Kokulu Üzümünden Doğal Pekmez Üretimi
46 yaşındaki Köşeli, çocukluğundan beri tarımla iç içe olup, 2009 yılında organik çilek yetiştiriciliğine başladı. Bu süreçte "lider kadın çiftçi" unvanıyla Japonya'ya gönderilen Köşeli, oradaki eğitimlerinden faydalanarak yerel tarım yöntemlerini geliştirmeye karar verdi. Köşeli, özenle topladığı üzümleri geleneksel yöntemlerle ezerek sıkmakta ve ardından kara kazanında odun ateşinde 8 saat boyunca pişirerek pekmez elde etmekte. Eşi ve ailesiyle birlikte yaptığı bu zahmetli iş, onları mutlu etmekte ve yerel pazara sunulmakta. “Japonya'dan edindiğim bilgiler, pekmez yapımında bana çok yardımcı oldu. İlk başta kendi tüketimimiz için yapmaya başladık, beğenilince pazar için üretime geçtik,” diyen Köşeli, iş birliği ve aile desteğinin önemini vurguladı. Köşeli, “Şu anda 500 kilogram üzümden yaklaşık 50 kilogram pekmez çıkarıyoruz. Bu çok zahmetli bir süreç ama biz severek yapıyoruz,” ifadelerini kullandı. Yurt dışından gelen talepleri karşılamak için markalaşma çalışmalarına da başlayan Köşeli, doğal ve katkı maddesi içermeyen pekmezinin büyük ilgi gördüğünü belirtti. Kooperatif aracılığıyla ilerleyen Köşeli, “Kendi markamı oluşturmayı hedefliyorum. Bu, sadece iç piyasaya değil, yurt dışına da açılma fırsatı sunacak,” şeklinde konuştu.