Harvard'lı bilim insanları 30 yıl süren araştırmanın sonuçlarını açıkladı! Bu besinler kalbin en büyük düşmanı: Damarları tıkayıp felç riskini artırıyor
Harvard Üniversitesi'nin yaptığı son araştırmaya göre, işlenmiş et ürünleri ve yapay tatlandırıcılı içecekler tüketmek, kalp hastalığı riskini ciddi oranda artırıyor.Bilim dünyası, işlenmiş gıdaların insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri üzerine sürdürdükleri çalışmalara son yıllarda daha fazla derinlik kattı.Harvard Üniversitesi profesörleri, 30 yıl boyunca süren araştırmalarında 200 binden fazla katılımcının beslenme alışkanlıklarını gözlemledi. Araştırma sonucunda, özellikle işlenmiş et ürünleri ve yapay tatlandırıcılı içecekler tüketen katılımcıların kalp hastalıklarına yakalanma risklerinin tehlikeli boyutlarda arttığı görüldü.The Lancet'ta yayınlanan araştırmaya göre asla tüketilmemesi gereken gıdalar şu şekilde listelendi: Kahvaltılık tahıllar, soslar, ezmeler, çeşniler Paketlenmiş tatlı atıştırmalıklar ve tatlılar Paketlenmiş tuzlu atıştırmalıklar Şekerli içecekler İşlenmiş kırmızı et, kümes hayvanları ve balık Hazır veya ısıtılarak yenilebilen yemekler Yoğurt ve süt bazlı tatlılar Yapay tatlandırıcılı içeceklerUzmanlar, işlenmiş gıdalar arasında yer alan tuzlu atıştırmalıklar ve süt içerikli tatlıları, diğer işlenmiş gıdalara göre daha az tehlikeli buldular.ABD'de yetişkin beslenmesinin yüzde 57'sini oluşturan işlenmiş gıdalar; aşırı şeker, sodyum ve sağlıksız yağlar içermeleri nedeniyle çeşitli kalp hastalıklarının oluşumunu tetikleyebiliyor. Bu gıdalar, ayrıca düşük felç riskiyle de ilişkilendiriliyor.Obezite ve diyabete zemin hazırladığı da bilinen işlenmiş gıdalar, genellikle enerji yoğunluğu yüksek ancak besin değeri düşük gıdalardır. Ayrıca vücudun ihtiyaç duyduğu önemli vitamin ve minerallerden yoksundurlar.

Harvard Üniversitesi'nin yaptığı son araştırmaya göre, işlenmiş et ürünleri ve yapay tatlandırıcılı içecekler tüketmek, kalp hastalığı riskini ciddi oranda artırıyor.









