Karadeniz Arıcıları Zor Günler Geçiriyor! Bal Üretiminde Son 10 Yılın En Kötü Sezonu

Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki arıcılar, son 10 yılın en verimsiz sezonunu yaşıyor. İklim değişiklikleri ve olumsuz hava koşulları, bal üretimini önemli ölçüde etkilerken, Türkiye genelinde bal kaybı yüzde 40’ı buldu. Trabzon Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yusuf Aksoy, özellikle kestane balı ve diğer bölgeye özgü ballarda ciddi azalmalar olduğunu dile getirdi.

Karadeniz Arıcıları Zor Günler Geçiriyor! Bal Üretiminde Son 10 Yılın En Kötü Sezonu
Aksoy, “Bu yıl yağmurlar, dolu ve kuraklık gibi etkenler nedeniyle hasadımız oldukça zayıf geçti. Arıcılar açısından son 10 yılın en zor senesini yaşıyoruz. Türkiye genelinde bal kaybı yüzde 40 civarında ve bu kayıpların ardından arı ölümleri de artıyor” dedi. Aksoy, ayrıca arı ve kovan sayısının giderek azaldığını belirterek, 3 yıl önce Trabzon’da 225 bin olan kovan sayısının, geçen sene 161 bine düştüğünü ifade etti. Kestane ağaçlarına zarar veren gal arısı gibi zararlılarla mücadele edildiğini ancak bunun uzun bir süreç olduğunu söyleyen Aksoy, “Orman Bölge Müdürlüğü’nün çalışmaları devam ediyor ama bu mücadele 10 yıl sürebilir ve bu süreçte Karadeniz arıcısı olumsuz etkilenecek” dedi. Balın gerçek kalitesini koruyabilmek için arıcıdan doğrudan bal alınması gerektiğine dikkat çeken Aksoy, “Vatandaşlarımız balı mutlaka arıcıdan alsınlar, aracıdan değil. Özellikle güneş ışığı altında bekleyen ballara rağbet etmesinler” diyerek tüketicileri uyardı. Sahte ballar ve merdiven altı üretimler sektöre büyük zarar verirken, kaliteli bal üretiminin önemine vurgu yaptı. Aksoy, Türkiye’nin bal üretiminde dünyada 10. sırada olduğunu ancak ihracatta sıkıntılar yaşandığını belirterek, sahte balın sektöre darbe vurduğunu ve gerçek balın değerinin korunması gerektiğini sözlerine ekledi.