Giresun’un Kaybolan Tatlısı Samaksa Yeniden Sofralarda
Giresun’un unutulmaya yüz tutmuş tatlısı samaksa, yeniden sofralara dönüyor. Kokulu üzüm şırasından yapılan bu geleneksel lezzet, hem bölge kültürünü canlandıracak hem de organik tatlı severlerin ilgisini çekecek.
Giresun’un unutulmaya yüz tutmuş lezzetlerinden olan ve kokulu üzüm şırasından yapılan samaksa tatlısı, yeniden üretime alınıyor. Giresunlu girişimci Özer Akbaşlı'nın başlattığı bu girişim, hem yöresel kültürün yaşatılmasını hem de bölge ekonomisine katkı sağlamayı hedefliyor. Akbaşlı, Giresun'un kendine özgü tatlarından biri olan samaksa tatlısını tekrar gün yüzüne çıkarmak için çalışmalara başladı.
Samaksa tatlısı, geçmişte Giresun’da her evde yapılan, bölgeye özgü kokulu üzümlerden hazırlanan bir tatlı. Yörede az sayıda kalan üreticilerden biri olan Akbaşlı, “Eskiden her evde yapılan bu tatlı, şimdi neredeyse unutulmuş durumda. Tamamen doğal ve organik olan samaksa, kokulu üzüm şırasının mısır unu ve buğday unuyla kıvam almasıyla hazırlanıyor. Kaselere dökülen karışım soğuk süt ve fındık unu ile servis ediliyor,” dedi.
“Unutulmaya Yüz Tutmuş Geleneksel Lezzet”Akbaşlı, samaksa tatlısının organik içeriği sayesinde özellikle sağlıklı beslenmeye ilgi duyanların beğenisini kazanacağını belirtti. Giresun’da yeniden yaygınlaştırılacak olan bu tatlı, yerel üreticilere ekonomik fayda sağlarken, geleneksel tatları yaşatma çabasını da sürdürüyor. Akbaşlı, “Geçmişte bu tatlı her evde yapılır, fazlası çarşıda satılarak aile bütçesine katkı sağlardı. Bu geleneksel lezzeti sofralara yeniden kazandırmayı amaçlıyoruz,” diye konuştu.



