Dünya Sağlık Örgütü uyardı! Son dönemlerin favori içeceği ama kanser riskini artırıyor

Dünya Sağlık Örgütü, son dönemlerde sağlıklı beslenme listelerinin vazgeçilmezlerinden olan yulaf sütünün, kanser riskini artırdığı yönünde uyarıda bulundu. Ancak bazı ABD'li bilim insanları, bu görüşe katılmıyor.Son yapılan araştırmalar, dünyanın birçok yerinde gittikçe popüler hale gelen yulaf sütünün, tümör gelişimiyle bağlantılı olduğunu ortaya koydu.Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, yulafın yetişme sürecinde kullanılan ''glifosat'' isimli bir tarım ilacı, kanser riskini artırıyor.ABD'li uzmanlar, her ne kadar Dünya Sağlık Örgütü'nün bu görüşüne katılmadıklarını dile getirseler de, 2023 yılında yapılan bir araştırmada test edilen 14 organik olmayan yulaf sütünün hepsinde glifosata rastlandı.Beslenme uzmanı ve gıda aktivisti Courtney Swan da, bireyleri yulaf sütü tüketmemeleri konusunda uyardı.Dünya Sağlık Örgütü'nün Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı, 2015 yılında glifosatı, esas olarak hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalara dayanarak, 'kanserojen' olarak sınıflandırmıştı. Bu durum, AB genelinde herbisit kullanımına yönelik yasakların da önünü açtı.Ulusal Kanser Enstitüsü tarafından 2023 yılında yapılan bir araştırmada, glifosata maruz kalan çiftçilerde hücresel yaşlanmanın ve kanser riskinin arttığı görüldü.Glifosata maruz kalan çiftçilerin, ortalama insanlara kıyasla oksidatif stres seviyelerinin de yüksek olduğu gözlemlendi.Yulaf sütü, laktoz intoleransı olanlar ya da hayvansal süt tüketmek istemeyenler için uygun bir alternatiftir.İçinde gluten bulunmayan yulaf sütü, laktoz içermediği için şişkinlik yapmaz. Ancak olası bir alerjik reaksiyona karşı tüketmeden önce bir uzmana danışılmasında fayda vardır.

Dünya Sağlık Örgütü uyardı!  Son dönemlerin favori içeceği ama kanser riskini artırıyor
Dünya Sağlık Örgütü uyardı!  Son dönemlerin favori içeceği ama kanser riskini artırıyor

Dünya Sağlık Örgütü, son dönemlerde sağlıklı beslenme listelerinin vazgeçilmezlerinden olan yulaf sütünün, kanser riskini artırdığı yönünde uyarıda bulundu. Ancak bazı ABD'li bilim insanları, bu görüşe katılmıyor.

Son yapılan araştırmalar, dünyanın birçok yerinde gittikçe popüler hale gelen yulaf sütünün, tümör gelişimiyle bağlantılı olduğunu ortaya koydu.
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, yulafın yetişme sürecinde kullanılan ''glifosat'' isimli bir tarım ilacı, kanser riskini artırıyor.
ABD'li uzmanlar, her ne kadar Dünya Sağlık Örgütü'nün bu görüşüne katılmadıklarını dile getirseler de, 2023 yılında yapılan bir araştırmada test edilen 14 organik olmayan yulaf sütünün hepsinde glifosata rastlandı.
Beslenme uzmanı ve gıda aktivisti Courtney Swan da, bireyleri yulaf sütü tüketmemeleri konusunda uyardı.
Dünya Sağlık Örgütü'nün Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı, 2015 yılında glifosatı, esas olarak hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalara dayanarak, 'kanserojen' olarak sınıflandırmıştı. Bu durum, AB genelinde herbisit kullanımına yönelik yasakların da önünü açtı.
Ulusal Kanser Enstitüsü tarafından 2023 yılında yapılan bir araştırmada, glifosata maruz kalan çiftçilerde hücresel yaşlanmanın ve kanser riskinin arttığı görüldü.
Glifosata maruz kalan çiftçilerin, ortalama insanlara kıyasla oksidatif stres seviyelerinin de yüksek olduğu gözlemlendi.
Yulaf sütü, laktoz intoleransı olanlar ya da hayvansal süt tüketmek istemeyenler için uygun bir alternatiftir.
İçinde gluten bulunmayan yulaf sütü, laktoz içermediği için şişkinlik yapmaz. Ancak olası bir alerjik reaksiyona karşı tüketmeden önce bir uzmana danışılmasında fayda vardır.