Ordu’da Tirmit Mantarları Tezgahları Süslemeye Devam Ediyor

Ordu’nun yüksek rakımlı bölgelerinde yetişen ve yöresel bir ürün olan tirmit mantarları, bu aylarda tezgahları renklendiriyor. Bahçelerde kullanılan kimyasal ilaçlar nedeniyle tirmitin üretimi azalmış olsa da, turşusunu yapmak isteyenlerin talebi artış gösterdi.

Ordu’da Tirmit Mantarları Tezgahları Süslemeye Devam Ediyor
Bol yağış alan bölgelerde yetişen tirmit, Ordu’da sofraların vazgeçilmez yöresel ürünleri arasında yer alıyor. Yağışların ardından hasat edilen bu mantar türü, kilogramı 250 liradan satılıyor. Kendine has kokusu ve lezzetiyle dikkat çeken tirmit, kavurması, turşusu ve mıhlamasıyla tüketiliyor. Tezgahlarda tavuk, fındık ve dağ çeşitleriyle birlikte sunuluyor. Yağışlar Fiyatları Düşürdü Geçtiğimiz haftalarda kilogramı 350 liradan satılan tavuk ve fındık tirmiti, Ordu’da etkili olan yağışlı hava sayesinde bollaşarak fiyatı 250 liraya geriledi. Tirmit satıcıları, bahçelerdeki kimyasal ilaç kullanımının tirmitin geçen yıllara göre daha az yetişmesine neden olduğunu ve bu nedenle fiyatların biraz yüksek kaldığını belirtti. Altınordu ilçesinde tirmit satışı yapan kadınlar, yüksek kesimlerde zorlu koşullarda toplanan mantarın büyük bir talep gördüğünü vurguladı. Bu aylarda özellikle turşu yapmak için fazladan tirmit alındığını ifade eden satıcılar, “Tirmitler bölgede en çok kavurma olarak tüketiliyor. İnsanlar alıp turşusunu kuruyor ve dondurucularda muhafaza ediyor. Yaz aylarında gurbetçiler de bu lezzete ilgi gösteriyor. Şu anda tirmitte turşu zamanı, talep oldukça fazla” dedi.